Clubregels Probusclub Bloemendaal

Artikel 1. Naam, duur en zetel.

De club draagt de naam Probusclub Bloemendaal en is op 12 februari 2008 voor onbepaalde tijd opgericht. Zij is gevestigd in Bloemendaal.

Artikel 2. Doelstelling.

Het vormen en instandhouden van een op wederzijds respect en onderlinge hulpvaardigheid gegrondveste zelfstandige club van personen met de pensioengerechtigde of nagenoeg pensioen- gerechtigde leeftijd, die er waarde aan hechten elkaar en anderen, die in een vergelijkbare positie verkeren, ieder vanuit een eigen maatschappelijke achtergrond, regelmatig te ontmoeten.

Verbreding van kennis en interesse, vernieuwing van inzicht en ontspanning zijn bindende elementen.

De club tracht dit doel te bereiken door tenminste één bijeenkomst per kalendermaand te houden en door gezamenlijke activiteiten te organiseren.

Bij specifieke activiteiten kunnen de partners betrokken worden.

Artikel 3. Het clubjaar.

Het clubjaar valt samen met het kalenderjaar. Het eerste clubjaar loopt van 12 februari 2008 tot en met 31 december 2008.

Artikel 4. Leden

1. Uitgangspunten.

Leden van de club kunnen personen zijn van 55 jaar en ouder, die hun actieve loopbaan hebben beëindigd of deze binnen korte tijd zullen beëindigen. De club is een mannenclub.

Er wordt naar gestreefd leden aan te trekken met een zoveel mogelijk gevarieerde maatschappelijke en beroepsmatige achtergrond.

Kandidaat-leden zijn afkomstig uit het gebied van de regio Zuid-Kennemerland.

Het aantal leden is in beginsel ten hoogste vijf en twintig.

Een nieuw lid kan alleen toetreden op uitnodiging van tenminste één of meer leden, die hun voordracht bij het bestuur aanmelden.

Hierbij wordt ervan uitgegaan dat één of meer leden van de club het kandidaat-lid zodanig goed kennen, dat zij hem als lid voor de club kunnen aanbevelen.

Ingeval een kandidaat-lid door een niet-lid van de club wordt aangemeld wordt zoveel mogelijk de vastgestelde procedure gevolgd.

Het is gewenst dat een lid een kandidaat-lid benadert op een zodanige manier dat de club daarna nog vrij is die kandidaat af te wijzen.

Het bestuur legt deze aanmelding drie keer voor aan de leden: de eerste keer per e-mail, de tweede keer bij wege van mondelinge vermelding in een reguliere clubbijeenkomst en de derde keer door vermelding in het verslag van die bijeenkomst. Daarbij worden in ieder geval genoemd: naam, woonplaats, burgerlijke staat, maatschappelijke resp. professionele achtergrond en of er al dan niet een zodanig contact met de kandidaat is geweest dat daaruit van interesse voor de club is gebleken.

Voor toelating tot het lidmaatschap is de instemming van alle leden nodig.

Als een lid tegen een voordracht bezwaar heeft meldt hij dit bij het bestuur, dat deze aangelegenheid vertrouwelijk behandelt. Het bestuur rapporteert dit zo spoedig mogelijk aan de leden zonder vermelding van de naam van de bezwaarmaker en zijn bezwaar.

Wordt geen bezwaar ingediend dan neemt/nemen degene(n) -hierna te noemen de “sponsor(en)”, -die de voordracht heeft/hebben gedaan, contact op met de kandidaat en licht(en) hem in over de voordracht. Na een positieve reactie zijnerzijds bezoeken twee leden van de ledencommissie de kandidaat voor een nadere kennismaking. In de eerstvolgende bijeenkomst rapporteren zij hun bevindingen, waarna het kandidaatlid wordt uitgenodigd voor een bijeenkomst.

Uiterlijk na de derde bijeenkomst waarop het kandidaat-lid aanwezig is geweest vraagt de voorzitter al dan niet tijdens de bijeenkomst naar de beslissing van het kandidaat-lid omtrent zijn toetreding tot de club.

3. Ereleden.

De club kent ereleden. Ereleden zijn natuurlijke personen, die zich jegens de Probusclub Bloemendaal op bijzondere wijze hebben onderscheiden en als zodanig op voordracht van het bestuur door de algemene ledenvergadering zijn benoemd.

Artikel 5. Einde van het lidmaatschap.

Het lidmaatschap eindigt door:

– overlijden;

– schriftelijke opzegging door het lid;

– opzegging door het bestuur na een daartoe gehouden stemming in een vergadering waarin tenminste de helft plus één van het totaal aantal leden zich vóór een desbetreffend voorstel van het bestuur heeft uitgesproken. Bij deze vergadering dient tenminste 2/3 van het aantal leden aanwezig te zijn.

Wanneer een lidmaatschap in de loop van een clubjaar eindigt, blijft niettemin de jaarlijkse contributie in zijn geheel verschuldigd.

Artikel 6. Het bestuur.

Het bestuur bestaat uit een voorzitter, een plaatsvervangende voorzitter, een secretaris en een penningmeester. De taken van elk bestuurslid zijn vermeld op de bijlage bij dit reglement.

De bestuursleden worden bij besluit van de ledenvergadering benoemd, geschorst of ontslagen.

Het bestuur wordt in de laatste vergadering van het clubjaar benoemd voor de periode van één jaar. De voorzitter en de plaatsvervangende voorzitter kunnen terstond voor ten hoogste één jaar herbenoemd worden. De secretaris en penningmeester kunnen ook meteen herbenoemd worden echter voor maximaal vijf jaar.

Het bestuur vertegenwoordigt de club in en buiten rechte.

Een niet voltallig bestuur blijft de bevoegdheden van een voltallig bestuur behouden.

Artikel 7. Commissies.

Het bestuur kan zich bij de uitoefening van haar taak laten bijstaan door een adviseur of een commissie uit de leden. Het bestuur kan in overleg met de leden één of meer commissies voor bepaalde activiteiten instellen, alsmede taak, werkwijze en tijdsduur daarvan vaststellen. De commissies brengen na overleg met het bestuur volgens afspraak verslag uit aan de leden.

Artikel 8. De inkomsten.

De inkomsten van de club bestaan uit een contributie, die jaarlijks door de leden wordt vastgesteld aan de hand van een door het bestuur opgemaakte begroting.

Artikel 9. Algemene ledenvergadering.

Éénmaal per jaar vindt binnen vier maanden na afloop van het clubjaar een algemene ledenvergadering plaats.

De agenda voor de vergadering wordt uiterlijk zeven dagen van tevoren aan de leden toegestuurd. Indien een lid niet bij die vergadering aanwezig kan maar toch zijn stem wil uitbrengen moet hij dit schriftelijk of per e-mail uiterlijk 24 uur voor aanvang van de vergadering aan de secretaris kenbaar maken, zodat die zijn stem -voor of tegen het voorstel- in de vergadering kan inbrengen.

De agenda bevat tenminste de punten:

– verslag door het bestuur over het afgelopen clubjaar;

– rekening en verantwoording van het financiële beheer over het afgelopen clubjaar en de begroting en vaststelling van de contributie voor het nieuwe clubjaar;

– verslag door de kascommissie;

– benoeming van twee leden van de kascommissie voor één jaar overlappend;

– benoeming van de leden van de programma-, de evenementen- en de ledencommissies.

Artikel 10. Besluitvorming.

Besluiten worden -behoudens andersluidende bepalingen- genomen met gewone meerderheid van door de aanwezige leden uitgebrachte stemmen. Over zaken wordt mondeling gestemd, over personen schriftelijk.

Artikel 11. Opheffing.

De club is bevoegd zichzelf op te heffen.

Een desbetreffend besluit wordt genomen met twee/derde meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen van de leden in een apart daartoe op een termijn van tenminste twee weken bijeen te roepen ledenvergadering. Wordt alsdan niet de vereiste meerderheid bereikt dan wordt binnen één maand nadien een tweede vergadering geconvoceerd waarin het opheffingsbesluit dan met gewone meerderheid kan worden genomen.

Bij opheffing worden, na aftrek van de onkosten, de eventuele baten gelijkelijk verdeeld over de leden.

Opheffing vindt plaats

– door een besluit van de leden;

– door faillissement;

– als minder dan vier personen lid zijn.

Artikel 12. Slotbepaling.

Wijziging van deze clubregels is mogelijk na besluitvorming als omschreven in voorgaand artikel 11.

In alle gevallen waarin de clubregels niet voorzien, beslist het bestuur. De beslissing wordt onverwijld aan de leden bekend gemaakt.

Deze clubregels zijn vastgesteld in de bijeenkomst van Probusclub Bloemendaal van 14 december 2010. Gewijzigd tijdens de vergadering van 11 juni 2013.